Tuotteet

Kahvit

Tiedätkö mistä juomasi kahvi on peräisin?

Kuten hyvä viinikin, oikeanlainen kahvi tarvitsee oikeanlaisen maaperän, korkeuden ja ilmasto-olosuhteet. Useissa tapauksissa nämä löytyvät Afrikasta, sieltä Timbuktun takaa. Afrikkalaisissa arabica-kahveissa on miellyttävän tiivis ja hyvin täyteläinen maku. Kahvi on paitsi korkealaatuista ja voimakasta myös erittäin hapokasta.

Timbuktun takana on tuonut juuri äskettäin  markkinoille ns artesaanikahvin. Annalan juuttikankaaseen Niemikotisäätiössä ommeltu kahvi soveltuu erityisen hyvin lahjaksi tai muistoksi. Tuote on erottuva ja todellakin alkuperäinen, käsin tehty. Jokainen papu on kerätty käsin, ja kenialainen prosessi perustuu joka vaiheessa käsin tehtyyn kahvin jalostamiseen. Samoin paketti on käsityötä. Pakkausten suunittelusta vastaa Pasi Virtakari Design.

Kenia

Kenia tuottaa maailman vahva-aromisimpia kahveja, joille tunnusomaisia piirteitä ovat hedelmä- ja marjasävyt, luontainen makeus, kirkas happoisuus sekä mehukas rikkaus. Makuun vaikuttavat korkean ilmanalan lisäksi viljelytekniikka varjokasvien alla, alumiini-ja rautapitoinen punainen savimaa sekä papujen pitkälle viety jaottelu ja käsittely millä voidaan hakea huippulaatuisia makuelämyksiä. Ei siis ihme, että kenialaista arabicaa pidetään yhtenä parhaista kahvilaaduista koko maailmassa. Kenialaista kahvia käytetään mausteena ja laadun parantajana monissa korkeatasoisemmissa kahvisekoituksissa.

Kenia on maailmanmarkkinoilla verraten pieni toimija (0.5% tuotannosta), mutta papujensa ainutlaatuisen aromin vuoksi hyvin haluttu. Kenian kahvinviljelylle tyypillinen piirre on pienten perhetilojen suuri määrä. Keniassa on useita kahvintuotantoalueita, joissa maut myös vaihtelevat alueittain.

Kenialaiset pavut erotellaan marjoista pesemismenetelmällä. AA on suurin ja usein maultaan monimuotoisin. Lisäksi on espressopavuksi hyvin sopiva C sekä mutaatio PB eli Peaberry jossa kahvimarjan sisällä olevat kaksi papua ovat kasvaneet yhteen. Pyöreä papu on hyvin aromikas koska se imee marjasta paremmin aromeja itseensä ja paahtuu tasaisemmin kuin tavallinen ovaali papu.

Kenialaiskahvi on parasta keskipaahtoisena jolloin myös tuoksu pääsee oikeuksiinsa.

Ruanda

Pidätkö pehmeistä ja makeista kahviaromeista? Siinä tapauksessa ruandalainen kahvi on sinulle oikea valinta. Kivu-järven rinteillä läntisessä Ruandassa kasvavat Afrikan luonnonmukaisimmat kahvit. Ne saavat ravintonsa vuonna 2002 purkautuneen Nyiragongo-tulivuoren vulkaanisesta tuhkasta, Kivu-järven makeista vesistä ja hyötyvät alueen korkeasta, mutta trooppisesta ilmanalasta. Ruanda on myös onnistunut säilyttämään paljon vanhaa, kahvintuntijoiden suosimaa Bourbon-lajiketta.

Jos etsit laatua, yksilöllisyyttä ja ekologisuutta, Ruanda on sinulle oikea kahvimaa. Vaikka Ruanda on maailman mittakaavassa pieni kahvintuottaja – ja onhan maa yksi Afrikan pienemmistä – niin maan taloudelle kahvi on välttämätön. Lähes puolet vientituloista tulee kahvista.

Ruandalla on hyvät mahdollisuudet kehittää myös kahviturismiaan. Kahvi kasvaa luonnonkauniilla alueilla aivan sumuisten vuorten ja kuuluisten vuoristogorillojen reittien vierellä. Maa on turvallinen, vihreä ja nopeasti kehittyvä.

Timbuktun takana single origin -kahvi tulee suoraan yhteistyökumppanimme tilalta Kivu-järven rannalta.  Alueen papuja kutsutaan nimellä Kivu Bourbon.

Uutuus Suomessa:  Norsunluurannikko

Tästä ei aamukahvi enää parane.

Läntisen Afrikan Norsunluurannikko on nopeasti toipumassa vuosituhannen alun konfliktista. Maa on merkittävä kahvintuottaja. Maassa viljellään sekä robusta- että arabusta-lajikkeita. Arabusta on arabican ja robustan risteytys. Kahvit sopivat erinomaisesti espressokahveihin sekä pariisilaiseen paahtoon. Ranska onkin merkittävä vientimaa norsunluurannikkolaiselle kahville. Laadukkainen kahvi menee vientiin. Robustaa viljellään pääasiassa alankoalueilla (alle 600 m) ja arabustaa ylemmillä vyöhykkeillä (600-1200 m).

Norsunluurannikon kahville on ominaista pitkälle kehittynyt aromi, terävyys sekä itäafrikkalaista kahvia korkeampi kofeiinipitoisuus. Espressona kahvi on ryhdikäs ja cremansa tasainen. Kahvin maussa voi erottaa pähkinän ja tumman suklaan aromeja, tuoksussa puolestaan raakakaakaon kirpeyttä.

Timbuktun takana aloitti kahvintuonnin  Norsunluurannikolta marraskuussa 2017.  Yhteistyössä Porvoon paahtimon kanssa syntyi ainutlaatuinen nautinto,  ranskalaistyyppinen le petit café noir -kahvi.