Taustaa
Timbuktun takana –brändi perustuu Kimmo Laukkasen vuonna 2003 julkaisemaan saman nimiseen kirjan ideaan ja värimaailmaan. Olennaista on nähdä mitä kaikkea Afrikka voi tarjota jos haluaa nähdä kulissien taakse, Timbuktun ja stereotypian toiselle puolelle. Yritys ammentaa innoituksensa Afrikan kadonneista korkeakulttuureista sekä suomalaisen kahvinjuonnin historiasta.
Kimmon yritysidea perustuu verkostoihin Suomen ja Afrikan välillä. Kontakteja ovat mm. Suomessa opiskelleet ja asuneet afrikkalaiset jotka ovat palanneet kotimaihinsa ja toimivat nyt elinkeinoelämän eri tehtävissä. Esimerkiksi Kenian edustajamme toiminut Francis on Jyväskylän ekonomi joka pystyy hoitamaan kahviasioita myös sujuvasti suomeksi ja tuntee suomalaisen kahvinjuontikulttuurin kiemurat henkilökohtaisesti.
Yhteistyökumppanit
Verkostot ovat yrityksemme keskeisin voimavara. Ilman kumppanuuksia ja osaamisten yhdistämistä eri puolilta maapalloa ei tämä yritys olisi koskaan syntynyt.
Aloitetaan Keniasta. Francis Ouko on Suomessa korkeakoulututkinnon suorittanut ekonomi ja hän on toiminut mm. Nairobissa Sannex-kahviyrityksessä vientijohtajana. Timbuktun takana ostaa Keniasta tulevan kahvin yleensä niin, että kukin kahvierä hankintaan tietyltä viljelmältä. Francis Ouko osallistui vuonna 2014 Suomen ensimmäisiin kahvimessuihin Helsingin Suvisaaressa. Sannexin mielestä Suomen kahvimarkkinat ovat olleet hyvin keskittyneet, mikä tekee markkinoillepääysyn haasteelliseksi. Koska Francis Ouko tuntee sekä suomalaisen kahvinjuontikulttuurin ja sen, mitä Kenian pienillä farmeilla on tarjota, tämä saranakohta voi olla ratkaiseva myös suomalaisen kahvinjuontikulttuurin muutoksessa. Uusi suomalainen kahvisukupolvi kun toivoo kahviltaan enemmän yksilöllisyyttä, pavuille omaa tarinaa ja koko kahvibusinekselle enemmän vastuullisuutta ja eettisyyttä.
Jean-Pierre Sebageni tulee Ruandasta. Hän omistaa Gisenyin lähellä Kivu-järven rannalla Kigufi-nimisen nelihehtaarisen kahvitilan, jonne on myös ollut suunnitteilla kahviturismia. Sijainti on oivallinen aivan Kivu-järven tuntumassa ja korkeat ilmasto-olosuhteet otolliset. Kigufi tuottaa luomukahvia. Läheinen vuonna 2002 purkautunut tulivuori lannoittaa maan tulivuoren tuhkalla, ja lopusta lannoittamisesta pitävät huolen lehmät.
Sebageni on perustanut kahvinsa vähittäismyyntiä ja brändäystä varten oman tuotemerkin ja Kigalissa toimivan kahvilan nimeltä Gato Keza joka suomeksi käännettynä tarkoittaa pieni on kaunista. Kun aiempi suomalainen kahvisanonta kuului ”vahvaa vähemmällä” nyt kuuluisikin ehkä sanoa ”hyvää vähemmällä”.
Timbuktun takana pyrkii koko ajan laajentamaan yhteistyötä suomalaisten ja afrikkalaisten yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Tavoitteena on kaupan lisääminen Suomen ja Afrikan välillä siten, että arvoketjusta hyötyisivät myös afrikkalaiset toimijat. Tavoitteena on synnyttää liiketoimintamahdollisuuksia Afrikkaan kahvin jalostamisen, tuotekehityksen ja kahviturismin kautta. Tässä sekä kestävän kehityksen edistämisessä suomalaisilla kansalaisjärjestöilläkin voi olla keskeinen rooli. Tällä hetkellä Timbuktun takana tekee yhteistyötä suomalaisen Niemikotisäätiön kanssa myynnin edistämiseen tarkoitettujen pakettien ompelemisessa sekä Porvoon paahtimon kanssa kahvin jalostamisessa. Retrohenkisten pakettien suunnittelusta vastaa Pasi Virtakari Design.
Muista yhteistyökumppaneista tulee mainita Natural Nordic sekä Tampereen Teatterin kulttuuriravintola Kivi. Timbuktun takana on avoin uusille yhteistyöideoille erityisesti suomalais-afrikkalaisten toimijoiden suuntaan.
Timbuktun takana on saanut Finnpartnershipilta hanketukea liiketoimintasuunnitelman ja kumppanuuksien rakentamista varten.